top of page

O PRAVLJICAH

Tako kot je napisal Albert Einstein, če želite, da bi bili vaši otroci bistri, jim pripovedujte pravljice. Če želite, da bi bili še bolj bistri, jim pripovedujte še več pravljic.

 

Pravljica je most med otrokom in odraslim. Most med svetom realnosti, v katerem živimo odrasli in svetom domišljije, v katerem živi otrok. Pravljice nam pomagajo ustvariti dialog med odraslim in otrokom. Povezujejo vse vidike otrokove osebnosti, spodbujajo domišljijo, aktivirajo čutila in možgane, samozaupanje, razvijajo intelekt in sploh vsestranski razvoj. Pravljice so prava bogata in neizčrpana zakladnica ljudske iznajdljivosti in duhovitosti človeške stvaritve ter so zaradi tega že same po sebi najčistejša poezija. Nikoli ne zastarijo, in so vedno nove, sveže in mlade. Ob poslušanju pravljic so otroci prevzeti in očarani.

 

S pravljicami se lahko otroci srečajo že zelo zgodaj, saj jih starši lahko uporabijo za sprostitev in zabavo otrok. Lahko pa jih izberemo tudi namenoma za spodbujanje govornega, spoznavnega in socialno-čustvenega razvoja. V vrtcu strokovni delavci uresničujemo predpisani kurikulum in pripovedovanje pravljic postane didaktična metoda. Zelo pomembno je, da spoznamo, kako otroci doživljajo pravljico, kaj pravljica sploh je in kakšen vpliv ima na nadaljnje otrokovo življenje.

5f7bb52b89b7eb141732806f8de1cae7.gif
tumblr_mmn7opEfVO1r8t03jo1_500.gif

Značilnosti pravljice?

1. Nedoločen čas in kraj.

2. Vsaka pravljica ima junaka in nasprotnika, ki ga mora junak na neki način premagati, da doseže cilj.  Zelo pogosta so pravljična števila (tri, sedem, dvanajst) in čarobni predmeti (leteče preproge, čepice …).

3. Dobro običajno premaga zlo, a ne vedno.

4. Pravljica lahko predstavi spremembo glavnega junaka. Revež postane kralj. Lenuh obogati. Princeska se poroči.  5. Pravljice velikokrat govorijo o odraščanju, o spreminjanju otrok ali mladostnikov v odrasle.

6. Pravljica dogajalnega prostora in književnih oseb ne opisuje posebno natanko – morda tudi zato, da bi ostala univerzalna in bi tako bralcem/poslušalcem omogočila, da si v vlogi književnega otroka lažje predstavljajo samega sebe, da v mami prepoznajo svojo mamo, v vrtcu svoj vrtec.

bottom of page